Feedback geven? De wil is er, maar de drempel ook

Janice Wissink • 1 april 2025

Iedereen die weleens een feedback training heeft gevolgd, zal het herkennen. Na die inspirerende sessie loop je vol moed naar buiten. Gewapend met het voornemen om het anders te doen - en met zinnen als ‘maar hoe zie  jij de situatie?’ - begin je aan die nieuwe werkdag. Tótdat je een paar weken verder bent en er in de praktijk vrij weinig veranderd is. Het dagelijkse werk slokt de aandacht weg, waardoor reflectiemomenten vooral tijdens beoordelingsgesprekken gepakt worden. Ondertussen geven collega’s feedback via-via, groeit er ruis in het team en blijft échte feedback uit.  De wíl om directe feedback te geven is er wel, maar waarom is het bréngen zo lastig?

Van vage & via-via feedback naar ruis

Organisaties investeren flink wat tijd, energie en geld in feedback. Ze oefenen gemotiveerd met theorieën - zoals de sandwichmethode (reflectie > verbeterpunt > positief punt) - en nemen ‘open communicatie’ en ‘transparantie’ op in hun kernwaarden. De afspraak om elkaar direct aan te spreken is er wel, maar in de praktijk blijkt dit toch lastiger. Collega’s die nog steeds verrast zijn met terugkoppeling, omdat ze dachten dat het goed ging. De vraag waarom ze met complimenten overladen werden, terwijl er blijkbaar van alles speelt. Of na dat gesprek verbijsterd achterblijven, omdat er nooit eerder over is gesproken. Het komt helaas vaker wel, dan niet voor. Een bekende manier is de via-via-variant. Iemand geeft wel feedback óp jou, maar niet áán jou. Pijnlijk voor jezelf én het onderlinge vertrouwen. Feedback die niet direct aan jou wordt gegeven, is in feite geen feedback. Het is ruis die zich ergens nestelt. In de samenwerking, de sfeer, hoe je naar jezelf kijkt. Of nog erger: in al deze punten. Vaak geeft je gevoel al aan dat er iets niet klopt. Je ervaart dat er iets tussen jou en die collega woekert. Misschien stuur je nog een reflectieverzoek, maar - ondanks je onderbuikgevoel - komen hier alleen maar mooie reacties uit. Toch, het blijft wringen. Je werkt wel samen, maar minder open. Je hebt het gevoel dat er iets mist. Guess what: je intuïtie, dat onderbuikgevoel, zit goed. Wat je mist? Eerlijke, zuivere en directe feedback.


Let op: als deze ruis structureel aanwezig blijft, beïnvloedt dat niet alleen de sfeer, maar ook het vertrouwen, de samenwerking en uiteindelijk zelfs de prestaties van het team. Feedback uitstellen of vermijden is dus niet onschuldig: het heeft echte impact.


“We all need people who give us feedback. That’s how we improve”
- Bill Gates


We willen feedback (geven), maar ook veiligheid voelen

Reflecteren op elkaar is belangrijk én waardevol. Niet alleen voor de ander, maar ook voor het team, het bedrijf én de overall sfeer en productiviteit. En toch… blokkeren veel mensen. Ze twijfelen over woorden, zijn bang dat het verkeerd valt of willen die goede relatie niet op het spel zetten. En ohja, vergeet de angst om raar aangekeken te worden niet - ‘want wie ben ík om dit te zeggen?’. Psycholoog en onderzoeker Amy Edmondson, bekend van haar werk over psychologische veiligheid, legt uit dat mensen zich - over het algemeen - pas uitspreken als ze het gevoel hebben dat ze niet worden afgerekend op fouten, twijfels of kritische vragen (= veiligheid).  Erkenning dus, waarin je juist aandacht en waardering (= feedback) wílt ontvangen. Een basisbehoefte die ook psycholoog Maslow in zijn motivatietheorie omschrijft. Feedback brengen of geven is dus een mooi begin, maar het kan pas echt tot bloei komen wanneer we ons veilig voelen.



“Psychological safety isn’t about being nice. It’s about giving candid feedback, openly admitting mistakes and learning from each other”

- Dr. Amy Edmondson


Er is nóg een reden waarom psychologische veiligheid en openheid zo belangrijk zijn. Het Johari Window — een bekend model uit de psychologie — laat zien dat we allemaal blinde vlekken hebben: aspecten van ons gedrag die anderen wel zien, maar waar we onszelf niet bewust van zijn. Juist feedback helpt om die blinde vlekken kleiner te maken. Maar… dat lukt alleen als we bereid zijn om het te ontvangen, én als anderen zich veilig genoeg voelen om het te geven.Door open te staan voor feedback wordt zichtbaar wat je zelf nog niet (h)erkent, maar wat wel door anderen wordt waargenomen. En als jij feedback geeft, bied je de ander diezelfde kans.Juist dáár ontstaat ruimte voor groei.


Een veilige omgeving komt met een open mind

Nee, feedback geven is niet altijd makkelijk. Je hebt die veilige omgeving nodig, waar een open mind (ruimte voor andere invalshoeken) onmisbaar is. Het kan namelijk bij jezelf, maar ook aan de andere kant misgaan. Komt de boodschap aan zoals jij deze in je hoofd hebt? En is er mentale ruimte om het binnen te laten komen? Zo’n incheckmoment is óók ideaal om te horen hoe die ander diezelfde situatie ziet. Jouw kijk op de situatie (perceptie #1) is namelijk niet de kijk van die ander (perceptie #2).


Daarover gesproken: zelf krijg ik ook wel eens feedback. Gelukkig maar, want dat helpt me om mezelf vanuit een ander perspectief te zien. Zo kreeg ik via signalen terug dat ik regelmatig afspraken verzet of laat uitlopen. Er was dus blijkbaar (indirecte) feedback. Het raakte me wel, maar ik kon er weinig mee – dus vroeg ik door. Wat bleek? Mijn intentie is om tijdens gesprekken echt aandacht te geven, ook als dat uitloopt. Alleen: die oprechte aandacht leidt ertoe dat de volgende afspraak verschuift. Voor de ander kan dat voelen alsof hij of zij minder belangrijk is. Terwijl dat helemaal niet zo bedoeld is. En toch: dát is hoe het overkomt. Een goedbedoelde actie met een onverwachte uitwerking dus. Eén situatie, twee perspectieven.



“Feedback is not the truth. It’s someone’s experience of you.”



Bottom line? Feedback is geen methode, maar moed

Nog even over die sandwichmethode, waarover je eerder las. Het is een typisch voorbeeld van hoe we feedback verkleinen tot een communicatietechniek. Een one-size-fits-all formule, die ervoor zorgt dat we op de juiste manier met elkaar communiceren. Een zinnetje hier, een intentie daar. Spoiler alert: feedback geven is geen formule, het is een keuze. Jóuw keuze. Om eerlijk te zijn, om verantwoordelijkheid te nemen voor wat jij ziet, hoort of ervaart. Dat heeft geen regels nodig, maar moed - én een beetje inschattingsvermogen. Het is namelijk niet handig om op elke slak zout te strooien. Je hoeft niet elke irritatie te benoemen, dat kan juist de verkeerde richting opwerken. Blijft die ene situatie terugkomen? Merk je dat anderen er ook last van krijgen? Beïnvloedt het de sfeer, het team? Gaat het structureel wringen? Dan is dat een mooi moment om er wat mee te doen.



“Echte feedback begint niet met praten, maar met voelen wat je eigenlijk probeert te vermijden.”



Kortom: feedback is geen doel op zich, maar een middel om helderheid, verbinding en groei mogelijk te maken. Het vraagt om bewustzijn, timing, veiligheid en vooral: moed om echt te zeggen wat ertoe doet.


Van mij aan jou: tips om effectief dat gesprek aan te gaan


  • Ga het gesprek een-op-een aan
    Tussen twee mensen of in een grotere groep: ga gesprekken een-op-een aan. In een groep kan er sprake zijn van beïnvloeding of minder spreekvrijheid gevoeld worden.
  • Laat de ‘waarom’ leiden
    Focus niet op de ‘hoe’ (woordkeuze), maar de ‘waarom’ (intentie). Breng je het vanuit oprechtheid - om de ander/sfeer/samenwerking te verbeteren - dan is dat voelbaar.
  • Diep je feedback uit
    Via concrete voorbeelden, het stellen van (weder)vragen of het geven van een andere context waarin meer ruimte voor zelfreflectie gevoeld wordt.
  • Geef zo min mogelijk ruimte aan escalatie
    Is de feedback gegeven en voel je dat er iets borrelt? Spreek het direct uit, zo verklein je de escalatiekans. Het hoeft niet zwaar te zijn, laat het vooral oprecht zijn.
  • Geef zoveel mogelijk ruimte aan ontvangst
    Feedback incasseren kost tijd, geef die ruimte ook. Soms is eerst stilte nodig, voordat begrip, instemming en eventuele actie volgen.


En jij? Borrelt er iets bij jou?

Voordat we afsluiten wil ik ‘m persoonlijk maken. Is er namelijk op dit moment iets wat er bij jou borrelt? Wat je (nog) niet (helder) uitspreekt? Iets wat je voelt, wat wrijft? Dan daag ik je uit om dit, met bovenstaande kennis, aan te pakken. Probeer het de komende periode eens uit en kijk wat het je brengt. Blijft het een drempel? Dan wil ik je uitnodigen dit sámen aan te pakken. Ik vanuit mijn ervaring, jij vanuit jouw intentie. Wedden dat er een kansrijke wereld vol groei voor je open gaat?


Waar feedback wordt gegeven, wordt het ook ontvangen. Hoe zorg je dat je dit ervaart als groeikans, niet als aanval? En wat maakt dat je álles uit dat ene reflectiemoment haalt? Een verdiepingsslag waar we het in het volgende blog over gaan hebben. Stay tuned dus.


door Janice Wissink 30 april 2025
In mijn vorige blog las je over feedback géven - en de struggles die daarbij kunnen komen kijken. Het voelen van spanning, ook al zeg je iets met de beste intenties. Het ervaren van een innerlijke drempel: “Zal ik het zeggen… of toch niet?”. Minstens zo spannend is die andere kant: feedback ontvángen. Wat doe je als iemand iets zegt wat jou raakt? Als je merkt dat iets in je protesteert, twijfelt of misschien zelfs wil vluchten? Aangeven dat je open staat voor feedback is makkelijk gezegd, het daadwerkelijk doen? Da’s de uitdaging - en direct de kunst. Vandaag neem ik je mee in een verhaal over spiegels, schaduwzijden en de moed om jezelf écht te ontmoeten. niet alle feedback is 'waarheid' Laten we bij het begin beginnen: het feit dat dé waarheid niet bestaat. In mijn blog over feedback geven omschreef ik dit ook al, maar het geldt natuurlijk aan de kant van geven én ontvangen. Iemand ziet jou door zijn of haar ogen - ervaart jou op een unieke manier. Het is dus een persoonlijke kijk. Daarnaast is feedback niet altijd zuiver of bruikbaar. Soms zegt feedback bijvoorbeeld meer over die ander, dan over jou. Feedback kan… Een projectie van iemands onzekerheid of angst zijn Een oordeel zijn, gebaseerd op andere waarden, (communicatie)voorkeuren, aangeleerde gewoonten of zelfs cultuur 
door Janice Wissink 26 februari 2025
Zo, mijn eerste blog is een feit. En als we het dan toch over uitdagingen hebben, is dat voor mij meteen een hele concrete. Waar het namelijk mijn vak en passie zijn om teams en professionals in hun krachten te zetten, vind ik het superspannend om mezélf in die spotlights te zetten. Eerst die website met al die persoonlijke foto’s, nu die extra online stap met blogs en social media: het is onwijs uit mijn comfortzone. Maar… in plaats van te denken wat er allemaal mis kan gaan (falen), zie ik juist wat voor moois eruit voort kan komen (groeikans). Precies daarover wil ik het vandaag met je hebben. Ik neem je mee in mijn ervaring in - en kijk op - groeikansen.